Nórsko: Breivik na záver procesu žiadal o oslobodenie spod obžaloby z terorizmu

22.06.2012 Celý región

Oslo 22. júna (TASR) - Na súde v Osle sa dnes záverečným vyhlásením obžalovaného skončil proces s masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom.

Breivik požiadal súd, aby ho zbavil obžaloby z teroristických činov a povedal, že zmasakrovanie 77 ľudí vlani v júli bolo nevyhnutné, aby sa Nórsko zachránilo pred "multikulturálnym peklom".

Obžalovaný, ktorý sám seba považuje za antimoslimského militanta, kritizoval všetko, čo je podľa neho v Nórsku nesprávne - od imigrácie až po emancipáciu žien.

Keď Breivik prečítal svoje vopred pripravené vyhlásenie, sudca vyhlásil súdny proces v Osle za skončený. Rozsudok vyhlásia 24. augusta.

Bombové útoky vo vládnej štvrti v Osle a streľbu na ostrove Utöya označil Breivik za "barbarské činy", ale tvrdil, že je duševne zdravý. Ako ďalej povedal, spomína si na to, ako si 21. júla myslel, že "zajtra zomrie" - po niekoľkých rokoch plánovania útokov.

Podľa atentátnikových slov nenašlo 35 z 37 ľudí, ktorí ho posudzovali, nijaké symptómy duševných chorôb, množstvo symptómov našli len dvaja.

Breivikovi obhajcovia ho v dnešnej záverečnej reči vykresľovali ako politického militanta, motivovaného extrémne pravicovou ideológiou. Odmietli tak verziu, že zabitie 77 ľudí bolo činom nepríčetného šialenca.

Obžaloba vo štvrtok vyhlásila, že existujú dostatočné pochybnosti o jeho príčetnosti a mal by byť umiestnený v uzavretom psychiatrickom zariadení namiesto väzenia.

Obhajca Geir Lippestad dnes zopakoval, že Breivik priznáva bombový útok a postrieľanie desiatok tínedžerov v mládežníckom tábore Robotníckej strany z 22. júla 2011 spôsobom, aký bol popísaný súdu.

Advokát sa snažil presvedčiť súd, že Breivikove tvrdenia o jeho boji na ochranu Nórska a Európy pred moslimskou kolonizáciou nie sú falošné predstavy, ale súčasť politického názoru, ktorý zdieľajú aj iní pravicoví extrémisti.
 

Vyberte región